Smanjena funkcija štitaste žlezde – Hipotireoidizam

Šta je smanjena funkcija štitaste žlezde (hipotireoidizam)?

Hipotireoidizam predstavlja smanjenje funkcije štitaste žlezde, kada se luči manje hormona nego što je potrebno da se održava normalan telesni metabolizam. Čest uzrok smanjene funkcije štitaste žlezde je tiroiditis – zapaljenski proces štitaste žlezde, a najčešći ovakav poremećaj je Hashimotovo oboljenje. Kod ovog oboljenja imuni sistem osobe napada ćelije štitaste žlezde i uništava ih. Hipofiza, da bi uticala na štitastu žlezdu da stvara više tiroidnih hormona, luči više TSH, a povećanje rada dovodi do uvećanja štitaste žlezde. Do hipotiroidizma ređe može doći i ako se ne unosi dovoljna količina joda ishranom.

Koji su simptomi hipotireoidizma?

Simptomi smanjene funkcije štitaste žlezde razvijaju se sporo, a najčešći su slabost i umor, dobijanje na telesnoj masi, smanjenje apetita, promene menstrualnog ciklusa, gubitak seksualne želje, osećaj hladnoće, zatvor, bol u mišićima, naduvenost kapaka, lomljivost noktiju, opadanje kose.

Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Da bi ustanovio da li je smanjena funkcija štitaste žlezde, endokrinolog traži određene laboratorijske pretrage, povremeno i ultrazvuk štitaste žlezde.

Šta je rešenje?

U slučajevima kod kojih je potrebna terapija, daju se tiroidni hormoni. Doza lekova polako se povećava dok se ne dostignu normalne vrednosti u krvi, nakon čega su potrebne redovne kontrole radi praćenja stanja.

ZAKAŽI PREGLED

Čvor štitaste žlezde

Čvor štitaste žlezde

Šta je čvor štitne žlezde i kako nastaje? Koje vrste postoje? Koji su siptomi? Kako se ispituje čvor?

Hašimoto tiroiditis

Hašimoto tiroiditis

Koji su simptomi tiroiditisa? Kada se i kod koga najčešće javlja? Šta je potrebno da se postavi dijagnoza?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com