Početna » Ginekologija » Najčešće ginekološke tegobe » Smanjeni libido

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido?

Libido je – u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon – za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske veze…nagon nije stalan ni kod iste osobe, moguće je da se i kod jedne osobe menja u zavisnosti od starosti, uslova, emotivnog stanja. Kvalitet i stepen libida je različit. Želja za intimnim odnosima može se svesno obuzdati, ali se ne može generisati – može se naterati na odnos, truditi se da to bude redovno, ali ne i da se generiše želja ako je nema. Ako neko oseća da nije zadovoljan i to stanje  duže traje  može  dovesti do hroničnog stresa, frustracija i konačno – narušavanja mentalnog  zdravlja.

Šta su simptomi smanjenog libida?

Jedan od prvih simptoma je osećanje napetosti, nekad čak i nedefinisane, kada se dodje do definisanja problema napetost može da utiče na vezu, pogotovo ako nema odgovarajuće komunikacije tokom koje bi se moglo razgovarati o problemu i na taj način započeti rešavanje. Kvalitet veze može, ali ne mora da utiče na seksualnu želju – u nekim lošim vezama strast i dalje postoji, dok u kvalitetnim želja može da se ugasi. Osoba se povlači  u  sebe, počinju  nesanice, nesuglasice sa ostalim članovima  porodice, sukobi na  radnom mestu. Ukoliko se primete ovi simptome potrebno je prvo sebi priznati šta je problem, potom razgovarati sa partnerom i zajednički pokušati prevazići problem.

Libido može direktno zavisiti od hormonskog statusa. Od početka puberteta libido se postupno povećava libido, kako raste nivo estrogena kod žene, počinje da raste i progesterone, ciklusi počinju da imaju, i kod muškaraca i kod žena raste i testosterone. Libido kod muškaraca je uglavnom kontinuirano izražen kod muškaraca nakon nastupanja puberteta i održava se tokom života, dok kod žena blago pada nakon  puberteta i opet se povećava oko 30. godine života. Konstantan je do nastupanja perimenopauze, ali jako zavisi i od uslova života – nakon porodjaja zbog hormona ali i umora može da se smanji, dok je u trudnoći libido vrlo individualan – neke žene imaju izraženu želju, kao rezultat hormonskih promena, dok druge gube želju. Nekad paradoksalno, zbog povećanja nivoa muških hormona – androgena (testosterona), libido se kod žena povećava 40. godine života, te kod  nekih  žena postoji povećan  libido i  nakon  50 godine života. Najjači  seksualni  nagon je  oko  sredine  menstrualnog ciklusa,  kada je  i  ovulacija (link Ovulacija) – oslobadjanje  jajne ćelije iz jajnika, što je jedan od načina prirode da poveća šansu za začećem.

Zastupljenost ovog problema je u direktnoj vezi sa načinom vaspitanja, stanju  u primarnoj porodici, bliskosti razgovora sa roditeljima, ali i sa stanjem u društvu, važećim stavovima, od kulturoloških, moralnih normi i nivoa obrazovanja osobe.

Sem socijalnih i intimnih uzroka, jedan od čestih, objektivnih uzroka je postojanje različitih  hroničnih oboljenja, kako kao posledice samih oboljenja poput šećerne bolesti ili oboljenja štitne žlezde, tako i lekova koji se koriste u lečenju odredjenih bolesti –   antidepresiva, lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska, antihistaminika, oralnih kontraceptiva i sintetskih progesterona, kao i hemioterapije. Svi oni mogu da dovedu do smanjenja libido. Pad hormona u perimenopauzi i menopauzi je period u životu žene kada  funkcionalna iscrpljenost jajnika dovodi do promena na vagini (suvoća, atrofija) što dovodi do bolnih odnosa i izbegavanja odnosa jer su neprijatni. Ovaj problem se može rešiti lokalnom aplikacijom hormona ili laserskom terapijom. Stres je vrlo čest i važan faktor kod smanjenja libido, kako akutni – gubitak posla, smrt drage osobe, bolest, tako i hronični – nezadovoljstvo u braku, na random mestu, neslaganje sa članom porodice… Porođaj i roditeljstvo samo po sebi ne umanjuje libido ali se smanjuje mogućnost  intimnih trenutaka. Gojaznost  i nezadovoljstvo sopstvenim izgledom, nedostatak  sna, korišćenje alkohola, opojnih droga – sve može biti dodatni problem kod libida.

Šta je terapija smanjenog libida?

S obzirom na brojne uzroke i njihovu veoma veliku raznolikost, kao i kompleksnost same želje za intimnim odnosima, rešenje problema je izrazito individualno.

Povećanje   fizičke  aktivnosti povećava lučenje  endorfina hormona koji podstiče dobro raspoloženje i to može biti prvi korak. Gubitak prekomerne težine dovodi do većeg zadovoljstva sobom, pravilna ishrana – posebno dva mineral – gvoždja i cinka, i nekoliko vitamina – C, B2 i E vitamin, kao i D i F vitamina. Ne treba  zaboraviti i začine kao što su cimet, karanfilić, korijander, muškatni oraščić, djumbir…

Da bi se videlo da li postoje organski uzroci – hronično oboljenje ili  nesklad radu  hormona, potrebno je uraditi ispitivanja od čega se može početi sa odredjivanjem šećera u krvi, krvne slike, nivoa polnih hormona i hrommona štitne žlezde. U perimenopauzi i menopauzi može  se primeniti nadoknada hormona – hormonska supstituciona terapija, ili  ukoliko postoji suvoća vagine, lokalni gelovi i  vaginalete i kremovi  sa ili bez hormona.

Najsaremenija terapija rešavanje suvoće vagine i široke vagine, kao posledice pordjaja ili starenja je veoma efikasna terapija laserom i PRP – primena krvne plazme obogaćene trombocitima, same ili zajedno. Lekovit je učinak sunčevih  zraka koji povoljno deluju na metabolizam vitamina D i povećavaju nivo testosterona koji doprinosi  povećanju libida i kod žena i kod muškaraca.

Nema recepta za povećanje sekusalne žene, ali je uvek prvi korak razgovor sa partnerom, istraživanja novih mogućnosti, stvaranje intimne atmosphere i obezbedjivanje vremena za intimu.

ZAKAŽITE PREGLED

Rana menopauza

Rana menopauza

Šta se smatra ranom menopauzom? Šta su uzroci? Koja je terapija?
Menopauza i aritmija

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com