Šta ako porođaj krene – na neočekivanom mestu i u neočekivano vreme… ili – kako poroditi ženu

Šta ako porođaj krene, a ne može se stići do medicinskog osoblja? To je situacija u kojoj niko ne želi da se zatekne, ali – događa se. Zato nije loše znati koji su koraci da se pomogne.

Kao prvo, uvek pozovite Hitnu pomoć i ako ne mogu da stignu do vas na vreme, ostanite sa njima na vezi, da mogu da vam pomognu savetima i podrškom. Kažite im koliko je porodilja trudna, koja je beba po redu, koliko su česte kontrakcije, kolike su pauze između kontrakcija, koliko traju i koliko porodilja krvari.

Kao drugo, treba što manje da se uplićete – porođaj je u ogromnoj većini slučajeva potpuno prirodna stvar i priroda će učini šta treba – mnogo uplitanja samo može da uspori ili čak naškodi. Stvarna pomoć je potrebna kod komplikacija – a teško da to sami možete da rešite.

Najvažnije je da majci budete blizu, da joj date podršku i da se pobrinete za bebu kada izađe napolje. Ono što je važno je:
– Ne dajte porodilji nikakvu hranu jer može da povrati.
– Ako želi da pije, dajte joj samo vode, u malim gutljajima, najbolje samo da ovlaži usta. Ako imate leda, možete joj dati da sisa.
– Tokom prve faze porođaja stavite porodilju u sedeći položaj ili joj pomozite da klekne ili bude „na sve četiri“ na podu, na čistom čaršavu, ili na krevetu. Ukoliko joj je udobnije, može i da se kreće. Umirujte je i savetujte da „prodiše“ kontrakcije. Masirajte joj donji deo leđa i osvežavajte prebrisavanjem lica hladnom vodom.
– Kada počne druga faza porođaja i jaki naponi, porodilja ima nagon da gura. Ispod i oko nje treba da su čisti čaršavi, da se smanji rizik od infekcije. Porodilja treba da skine svu odeću koja može da smeta porođaju – da bude naga od pojasa nadole. Gornji deo tela neka bude uspravljen, da može lakše da se napinje.
– Nemojte vući bebu za glavu i ramena kada krenu da se pomaljaju – sačekajte da sama izađe!
– Ako je oko bebinog vrata pupčana vrpca, proverite da nije zategnuta, i nežno je i pažljivo prebacite preko glave da biste oslobodili bebu i sprečili gušenje.
– Sačekajte da beba sama proplače, nemojte je udarati. Ako ne plače, otvorite joj usta i proverite da li diše.
– Operite i osušite ruke pre nego što prihvatite bebu – klizava je i može vam ispasti, pažljivo je držite. Umotajte je u čist peškir ili čaršav i položite je na majčine grudi, neka je prihvati i čvrsto drži.
– Kada počne treća faza porođaja – rađanje posteljice, nemojte ništa pritiskati niti vući pupčanik. Kada se porodi posteljica, ako je pomoć na putu, nemojte presecati pupčanik. Ako nije, pupčanik se sme preseći isključivo sterilisanim makazama ili nožem, posteljica se ne baca, da bi se mogla kontrolisati njena celovitost, a patrljak pupčanika tretirati jodom i čvrsto vezati sterilnom tračicom, čistim, dezinfikovanim rukama.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Šta posle porođaja?

Šta posle porođaja?

Koliko traje babinje? Kako se hraniti? Da li se može zatrudneti uz dojenje? Kada dolazi ciklus?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com