Šta je pesar i čemu služi?

Vaginalni pesar je silikonski ili gumeni krug koji se stavlja u vaginu kada postoji spuštanje materice, sa ili bez spuštanja bešike, a cilj je da se organima karlice pruži potpora. Spuštanje materice sa ili bez spuštanja bešike su slični uzrocima nevoljnog oticanja urina, a često može da se javi i nakon histerektomije, te je važno uvek misliti na prevenciju i redovno raditi Kegelove vežbe.

Kada se nakon savetovanja sa ginekologom donese odluka o postavljanju pesara, odredi se koja je veličina potrebna, shodno širini vagine . Veličina je vrlo važna, jer ne sme biti premali – onda ne služi svrsi i ispada, ali ni veliki jer može da neprijatno žulji i napravi problem – rane i krvarenje. Važno je i naučiti kako se pesar vadi, pere i stavlja, a ako to ne možete sami, možete se dogovoriti da toaletu pesara uvek radi ginekolog.

Ukoliko se radi o manjem, izolovanom spuštanju bešike – cistocela, terapija izbora je lasersko rešavanje cistocele.

[yuzo_related]

ZAKAŽITE PREGLED

Rana menopauza

Rana menopauza

Šta se smatra ranom menopauzom? Šta su uzroci? Koja je terapija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com