Šta posle porođaja?

Pre svega – ne zanemarite sebe! Majke često posle porođaja zaborave na sopstveno zdravlje i na to da od njihovog stanja zavisi kako zadovoljstvo bebe, tako i zadovoljstvo svih u kući.

Vreme koje provedete u bolnici posle porodjaja će zavisiti od ustanove i tipa porođaja koji ste imali. Prosečan boravak je između dva i pet dana, ali sve zavisi od toga kako ste se porodili, da li vaginalno ili carskim rezom, da li je sve bilo jednostavno ili je bilo komplikacija… Trudite se da vas u bolnici nauče osnovama dojenja – ako vam ne ide, tražite pomoć, i vama i bebi biće dragoceni saveti.

Kada dođete kući posetiće vas patronažna sestra, koja će vam dati osnovne smernice kako da se brinete o bebi i sebi – nemojte oklevati da izrazite bilo kakve strahove u vezi sa vašim zdravljem ili postavite sva pitanja o tome kako dalje.

Babinje – period posle porođaja – traje oko šest nedelja. Ovaj period naziva se i purperijum. Možete otkriti, međutim, da je potrebno i do godinu dana da bi se prevazišle fizička i emocionalna dešavanja vezana za trudnoću i porođaj. Tokom babinja normalno je na početku imati krvav iscedak iz materice koji se naziva lohije. On postepeno bledi, da bi posle nekoliko nedelja postao sasvim beličast. Moguće je da se, neposredno posle porođaja, krvarenje pojačava tokom dojenja, to je normalno i posledica je lučenja oksitocina tokom sisanja. Dužina trajanja iscetka je različita – to nije važno, problem je ako obilno krvarenje ne prestaje, promeni miris, bude praćeno bolovima ili temperaturom – tada obavezno idite do svog ginekologa. Dok traju lohije, koristite uloške i izbegavajte tampone.

Kada će se vratiti menstrualni ciklus je individualno – možete prokrvariti već posle šest nedelja ili će prvi ciklus biti za godinu dana – nema pravila. Moguće je da kada dojite, duže budete bez ciklusa, ali ni to ne mora da bude tako. Ono što je važno je da znate da vas ni dojenje ni izostanak menstruacije ne štiti od trudnoće – ukoliko ne želite ubrzo da budete ponovo trudni, koristite kontracepciju. O vrstama kontracepcije se uvek savetujte sa vašim lekarom, posebno ako dojite. Za početak, možete da koristite kondom, a za dalje odlučite sa ginekologom.

Normalno je da u prvo vreme budete potpuno posvećeni bebi, ali ne zaboravite da i vi treba da jedete i da spavate. Pokušajte da spavate kada spava i beba i da vreme koje provodite radeći nešto drugo sem brige za dete i sebe smanjite na minimum – da biste bili dobro i vi i beba, morate pravilno jesti i dovoljno spavati – ako to nije moguće uvek preko noći, nadoknadite preko dana.

Izbegavajte tešku i začinjenju hranu – neće prijati ni vama ni bebi. Trudite se da jedete manje obroke, češće, i ne zaboravite da unosite što više tečnosti. Izbegavajte slatke napitke tipa kole i sokove sa šećerom. Kao i tokom trudnoće zdravom ishranom se borimo protiv prekomernog dobijanja na težini – opasnost od gojenja nije prestala sa krajem trudnoće. Tokom perioda dojenja žene se vrlo često ugoje – jedu iz straha da neće imati mleka.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com