Staračke mrlje – solarni lentigo

Solarni lentigo ili “staračke mrlje” predstavljaju pljosnate, mrke promene u nivou kože. Mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do 1,5 cm, javljaju se pojedinačno ili u grupama. Najčešće se javljaju na mestima koja su izložena suncu – licu, rukama, ramenima, grudnom košu, potkolenicama.

Najviše se sreću kod starijih osoba, ali se mogu javiti i kod mladih, posebno ako su proveli puno vremena na suncu. Faktori rizika za nastanak staračkih fleksa su godine starosti, svetla koža, često i dugotrajno izlaganje suncu bez zaštitinog faktora, javljanje opekotina posle sunčanja i izlaganje UV zracima u solarijumu.

Iako ove promene mogu delovati zloćudno, prave staračke fleke su bezopasne i lečenje nije potrebno. Iz estetskih razloga mogu se ukloniti ili posvetliti, a najefikasniji način je lasersko uklanjanje.

Uzroci:

Glavni uzrok solarnog lentiga je dugogodišnja izloženost UV zracima od sunca. Korišćenje solarijuma takođe može dovesti do razvoja ili pogoršanja stanja istih.

Pojavljuje se na delovima kože koji je bio izložen suncu dugi niz godina, gde se melanin stvara u posebno visokim koncentracijama.

Terapija:

Ukoliko Vam ove promene stvaraju nelagodnost, postoje tretmani koji ih mogu posvetliti ili ukloniti a to se može učiniti:

– Lekovima – Hidrokinon sam ili u kombinaciji sa retinoidima i blažim kortikosteroidima
– Laser i IPL
– Krioterapija
– Dermabrazija
– Hemijski piling

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com