Supraventrikularna tahikardija (SVT)

Supraventrikularna tahikardija (SVT) predstavlja ubrzanje srčanog rada. Osobe kod kojih se javlja ovaj poremećaj obično osete kako im srce naglo ubrza rad, da bi se nakon izvesnog vremena ponovo vratilo u normalan ritam. Ubrzana srčana frekvenvija može biti praćena i bolom, stezanjem u grudima, vrtoglavicom i otežanim disanjem. To može trajati nekoliko sekundi ili minuta, a u težim slučajevima i duže. Može se javljati povremeno, retko ili učestalo.

Mada supraventrikularna tahikardija ne ugrožava život, treba obavestiti lekara o tome da postoje simptomi i uraditi snimanje rada srca – elektrokardiogram ˗ kako bi se potvrdila dijagnoza.

Do supraventrikularne tahikardije može doći kada postoji problem sa sprovođenjem električnih signala koji prolaze kroz srce, što dovodi do ubrzanja njegovog rada. Kod nekih ljudi to stanje prisutno je od rođenja (Wolf Parkinson White Sindrom), ali se može javiti i kasnije u životu, u bilo kom dobu. Kako vreme odmiče, epizode postaju češće i traju duže.

Nekada ubrzanje rada srca može biti prouzrokovano unošenjem većih količina alkohola i kofeina. Takođe, ono može biti posledica stresa, konzumiranja velikog broja cigareta, ali i oboljenja štitaste žlezde, malokrvnosti…

Osim osećaja „lupanja“ srca, može se javiti i osećaj „preskakanja“, kada dođe do dodatnih otkucaja srca – „ektopičnih“ otkucaja.

Većina epizoda SVT su kratke i prestaju spontano, ali postoji nekoliko zahvata kojima možete pokušati da ih skratite ili ublažite, a koji se zasnivaju na stimulaciji jednog nerva ˗ vagusa:

  1. Stavite zglobove šaka pod jako hladnu vodu i držite ih tako dok ne prestane ubrzani rad srca.
  2. Udahnite duboko, zapušite nos i zatvorenih usta pokušajte da izdahnete.

Ukoliko su epizode SVT učestale, dugotrajne i narušavaju vaš svakodnevni životni ritam, obratite se kardiologu radi daljih ispitivanja i terapije.

ZAKAŽI PREGLED

Srčani udar

Srčani udar

Šta je srčani udar? Koji su simptomi? Kako smanjiti rizik?

Holter

Holter

Zašto se nosi holter? Koliko dugo se nosi? Kako izgleda postavljanje?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com