Suve usne i njihova nega

Suve i osetljive usne mogu biti problem kako zimi, tako i leti. Da biste smanjili mogućnost isušivanja usana, uvek ih zaštitite – pre izlaska nanesite hidratantnii krem ili balzam sa zaštitnim faktorom koji je bar 15 i pokrijte usta šalom ako je hladno. Ako morate da korstite balzame ili kreme za usne koji se nalaze u teglicama i nanose se prstima, ruke neka uvek budu čiste, inače ćete uneti bakterije u balzam.

Pažljivo odaberite balzam za usne – ima balzama koji hidriraju usne ali i onih koji ih čine glatkim i sjajnim, što može delovati kao hidriranje, ali je u stvari stavljanje jedne vrste zaštite na usne koja im ne dozvoljava da upijaju vlagu iz vazduha i vode koju nanosimo dok pijemo. Bolje je odabrati balzame sa ši buterom, uljem sa vitaminom E, vazelinom, lanolinom… oni hidriraju usne.

Izbegavajte da ližete usne – pljuvačka brzo isparava a usne nakon toga budu još suvlje, i pokušajte da uvek dišete na nos – disanje na usta isušuje usne. Pijte puno vode i koristite osveživač vazduha u zatvorenim prostorima.
Nikada ne grickajte i ne čupkajte suvu kožu sa usana – tako ćete ih samo raskrvariti i usporiti obnavljanje kože. Ako su usne često suve i ispucale, izbegavajte dugotrajne, suve karmine – oni će ih još više isušiti.

Ako imate infekciju na usnama, terapija zavisi od toga koja je vrsta infekcije – može biti rezultat delovanja bakterija ili virusa, te i lečenje treba da bude shodno tome. Veći je rizik od infekcije i kod ljudi koji nose protezu te je potrebno voditi računa o higijeni. Neki od uzroka stalno suvih i ispucalih usana mogu biti alergije, nedovoljan unos vitamina, posebno C i B, anemija, dehidratacija, pušenje, izlaganje suncu i vetru.

Saveti za negu usana

–    Pomešajte dve kašičice šećera sa jednom kašičicom meda, nanesite na usne i ostavite da se osuši. Kada je smesa suva, nežno prtrljajte usne, blago uklanjanjući mrtve ćelije, pa isperite mlakom vodom.
–    Na usne nanesite med nekoliko puta na dan. Blagi piling možete jednom nedeljno raditi nežnom masažom mekom četkicom za zube.
–    Napravite smesu meda i glicerina i nanesite na usne pre spavanja
–    Operite latice ruže u hladnoj vodi i potopite u mleko. Ukoliko ne želite da nanosite mleko na kožu, možete ih potopiti i u glicerin.Nakon nekoliko sati od mleka i latica napravite gustu smesu i nanosite na usta dva do tri puta dnevno i svake noći pre spavanja. Smesu možete držati u frižideru, ali ne dugo, posebno ako ste je napravili sa mlekom.
–    Ulje od kokosa i  maslinovo ulje čini usne mekim i vlažnim – možete ga nanositi na usne nekoliko puta dnevno
–    Umešajte kašičicu ricinusovog ulja, kašičicu glicerina i nekoliko kapi svežeg soka od limuna. Nanesite na usne pre spavanja, ujutro skinite ostatke mlakom vodom.
–    Čist lanolin čini čuda za usne – možete ga nanositi nekoliko puta dnevno

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

A zašto nam je to uopšte važno? Jako je važno – voda je ključ za dobar rad svih organa. Važna je i za imunitet, a nezamenljiva za sjajn ten. Unosom odgovarajuće količine vode održava se adekvatna telesna masa. Zato – morate biti sigurni da uvek pijete dovoljno vode!...

Kalcijum

Kalcijum

Kalcijum je važan za zdrave kosti tokom ceog života, ali pre no što počnete sa suplementacijom kalicjuma, važno je da znate ko treba da ga uzima, koliko, kada i koju vrstu. Doza kalcijuma zavisi od pola i starosti. Preporučena dnevna doza za muškarce izmedju 19 i 70...

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin rastvorljiv u vodi koji doprinosi normalnom rastu i razvoju, apsorpciji gvoždja i antioksidativnim procesima. S obzirom da telo ne može da proizvodi ili da skladišti vitamin C, neophodno je unositi ga hranom u dovoljnim...

Suva koža

Suva koža

Suva koža može predstavljati problem, a uzorci obuhvataju vremenske uslove, sredstva za higijenu, način nege, izlaganje sunčevim zracima i tip kože. Koža je najsuvlja zimi, kada su niske temperature i vlažnost vazduha, ali problem može biti i ako je temperatura jako...

Nega suve kože prirodnim preparatima

Nega suve kože prirodnim preparatima

Suva koža može predstavljati problem, a uzorci obuhvataju vremenske uslove, srestva za higijenu, način nege, izlaganje sunčevim zracima i tip kože. Postoji mnogo toga što možete uraditi da poboljšate stanje svoje suve kože. Nega maslinovim uljem Sem što sjajno leči...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten
KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: