Telesna težina u trudnoći – koliko smem da se ugojim?

Imam utisak da sam već sad ogromna! Koliko je normalno da se ugojim u trudnoći?

Zavisi od toga koliko ste kilograma imali pre trudnoće i kako ste građeni. Smatra se da je normalno da se ugojite izmedju 10 i 15 kg – ali ima žena koje imaju sasvim normalnu trudnoću i dobar ishod a ugojile su se svega osam ili devet kilograma. Mnogo je važnije da se ne ugojite VIŠE od tih 15 kg jer to povećava rizik od razvijanja komplikacija. Kod trudnoća sa blizancima dobitak na kilaži treba da bude do 18 kg, nikako više od toga.

Da li ću lako oslabiti posle porođaja?

Kako ćete oslabiti zavisi od toga kakav ste tip i koliko ste se ugojili tokom trudnoće, kao i da li ćete dojiti. Ako ste jeli pravilno i niste se mnogo ugojili, a i dojite, sigurno ćete oslabiti lakše nego ako ste se mnogo ugojili, niste se kretali i planirate da hranite bebu veštačkom hranom.

Neke žene izgledaju nekoliko nedelja posle porodjaja kao da nikada nisu ni bile trudne, a neke se bore sa viškom kilograma sve do sledeće trudnoće, kada se ponovo ugoje i tako se više nikada ne vrate na one kilograme koje su imale kao devojke. Dakle, zavisi od konstitucije i vašeg ponašanja.

Da li smem da držim dijetu da se reguliše telesna težina u trudnoći?

Nikako ne treba držati dijetu – dovoljno je da jedete zdravu hranu i izbalansirane obroke, da se krećete i regulišete stolicu – sve ostalo će doći samo po sebi. Dijete mogu biti opasne i po vas i po bebu, jer podrazumevaju uskraćivanje odredjenih vrsta namirnica, što se u trudnoći ne preopručuje. Nemojte jesti grickalice, beli hleb, šećer i ne pijte gazirana slatka pića i nikakva dijeta neće biti potrebna da bi se smanjila telesna težina u trudnoći!

Izbegavajte da jedete kasno uveče, posebno ugljene hidrate, i nemojte ići na spavane bar dva sata posle večere.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com