Testiranje na kontaktne alergene – epikutani test

U svakodnevnom životu okruženi smo različitim materijama koje mogu da izazovu alergijsku reakciju na koži – tkanine, metali, parfemi, kreme, deterdženti, zaštitna odeća… da bismo ustanovili šta nam smeta, možemo uraditi testiranje na najčešće alergene ili na neke specifične, za koje sumnjamo da mogu baš nama smetati. Informacija koju dobijemo služiće nam da izbegavamo kontakte sa štetnom materijom ili da krenemo u dalja ispitivanja i lečenja.

Šta je kontaktna alergija?

Kontaktna alergija je zapaljenska reakcija tela na dodir sa hemikalijama male molekularne težine – sa metalima, parfemima, farbama za kosu, kremama za negu kože, rukavicama, propolisom i mnogim drugim stvarima sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu.

Zapaljenska reakcija prikazuje se kao crveni osip koji može da svrbi, a mogu se javiti i mali plikovi. Identifikovano je oko 4500 materija koje se nalaze u našem svakodnevnom okruženju koje mogu da izazovu kontaktnu alergiju kod osetljivih ljudi. Obojenje može biti akutno i hronično, kada koža postaje grublja i osetljiva.

Na kontaktni dermatitis možete posumnjati ako reagujete osipom i svrabom svaki put kada dođete u dodir sa nekim predmetom ili materijom, ako je reakcija ograničena samo na deo tela koji je u kontaktu sa tom materijom, ne javlja se kada prestanete da budete u dodiru sa tom materijom ili ne radite, pa ne dolazite u kontakt sa njom, a ponovo se javlja nakon povratka na posao, ako se javlja uglavnom na rukama, oko očiju i u genitalnoj regiji i ako traje duže od tri meseca.

Ako posumnjate na kontaktni dermatitis treba da se javite dermatologu i da uradite tzv „patch“ („peč“ ) test, nakon koga će se pokazati da li imate alergiju i na šta. Test se radi tako što se na kožu nanose flasteri u kojima su male količine mogućih alergena, stoje na koži dva dana, a rezultati se očitavaju 48 i 72h nakon postavljanja. Standardnu evropsku seriju alergena čini 18 vrsta materija koje najčešće izazivaju kotaktnu alergiju.

ZAKAŽITE PREGLED

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com