Trobocitopenija

Šta je trobocitopenija?

Trobocitopenija je stanje smanjenog broja krvnih pločica (trombocita) čija je osnovna uloga zaustavljanje krvarenja. Manifestuju se razvojem hemoragijskog sindroma, odnosno sklonosti organizma ka krvarenju.

Kako se dele prema uzroku nastanka?

Trombocitopenije se mogu podeliti prema uzroku nastanka, na one koje nastaju zbog smanjenog stvaranja trombocita ili povećane razgradnje trombocita. Mogu pratiti različita hematološka i imunološka oboljenja, ili se javiti nakon upotrebe nekih lekova ili akutnih infekcija, posebno kod dece. A u fiziološkim stanjima kao što je trudnoća se može uočiti pad trombocita koji se normalizuje vrlo brzo nakon porođaja.

Koji su simptomi?

Bez obzira na uzrok nastanka trombocitopenije, ispoljavaju se pojavom spontanih krvarenja ili produženih krvarenja nakon povreda ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se javljaju krvarenja u kožu, sluzokože i potkožna tkiva koja se nazivaju purpura, odnosno sitna tačkasta krvarenja u koži (petehije) koje se najčešće viđaju na koži donjih ekstremiteta. Česta su i krvarenja iz nosa ili krvarenje desni, a mogu se ispoljiti i produženim i obilnim menstrualnim krvarenjima kod žena. Fizikalnim pregledom se može uočiti i uvećana slezina zbog prekomernog nakupljanja trombocita u njoj.

Kako se postavlja dijagnoza trombocitopenije?

Za postavljanje dijagnoze pored fizikalnog pregleda i laboratorijskih ispitivanja od izuzetnog je značaja uzimanje detaljnih anamnestičkih podataka koje će nas usmeriti na dopunska ispitivanja radi utvrđivanja uzroka trombocitopenije. Za postavljanje dijagnoze imune trombocitopenije potrebno je isključiti sve poznate uzroke trombocitopenije.

Kako se leči?

Lečenje zavisi kako od težine trombocitopenije, tako i od njenog uzroka. U slučaju imune trombocitopenije prva linija terapije su kortikosteroidi lekovi koji smanjuju dejstvo imunog odgovara organizmu, a kada se trombocitopenija javlja u sklopu neke druge bolesti, veoma je važno lečenje osnovne bolesti. Kod izražene trombocitopenije primenjuje se terapija transfuzijama trombocita. Edukacija pacijenata igra značajnu ulogu u tretmanu trombocitopenije, gde je značajno izbegavanje povreda i kontaktnih sportova prilikom kojih može doći do ozbiljnijih povreda, kao i edukacija pacijenata o dejstvu određenih lekova na broj trombocita(acetilsalicilna kiselina, ibuprofen).

ZAKAŽI PREGLED

Rak debelog creva

Rak debelog creva

Koji su faktori rizika za rak debelog creva? Koji su simptomi? Kada se savetuje skrinig?

Analni svrab

Analni svrab

Koji su simtomi? Šta su uzroci svraba? Kako se leči?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com