U inat azoospermiji, postaćemo roditelji!

Pre tri godine dijagnostikovana mi je azoospermija, apsolutno odsustvo spermatozoida. I supruga i ja bili smo iznanađeni, ali i uplašeni, tek smo se venčali i žarko smo želeli potomstvo.

Po preporuci lekara, najpre sam pokušao da rešim problem lekovima (profertirom, testoscapsom) i biljnim čajevima, ali rezultat je izostao. A onda sam sasvim slučajno, od kolege sa posla, saznao za urologa koji je, prema njegovim rečima, bio prilično uspešan u lečenju azoospermije.

Pomislio sam kako nemam šta da izgubim i zakazao pregled. Nakon detaljnog pregleda, ultrazvučne dijagnostike i neophodnih laboratorijskih pretraga ustanovljeno je da su svi nalazi u redu. Tada je urolog predložio biopsiju testisa sa uzimanjem uzorka spermatozoida koji bi se čuvali radi eventualne vantelesne oplodnje.

Ona je pokazala da je tkivo u jednom testisu izuzetno loše, ni u drugom nije bilo sjajno. No, svetlo na kraju tunela bilo je to što su ipak pronađeni spermatozoidi, doduše mladi i nerazvijeni, zbog čega ih nisam mogao ni izbaciti.

Lekar mi je prepisao nolvadex, lek koji koriste pacijentkinje obolele od raka dojke. Priznajem, bilo sam pomalo skeptičan, ali – na nagovor supruge – ipak sam počeo da ga uzimam. Terapija je urodila plodom. Nakon šest mesci (četiri meseca uzimao sam propisanu terapiju, napravio pauzu mesec dana, pa nastavio da je uzimam još jedan mesec) uspeo sam da proizvedem milion spermatozodia, od kojih je samo jedan odsto bio živih, ali sasvim dovoljnih za vantelesnu oplodnju kojom smo se kasnije podvrgli.

Moja supruga je sada u drugom stanju. U inat azoospermiji, postaćemo roditelji, iako je to „do juče“ delovalo kao nemoguća misija.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com