Izostanak menstruacije

U trećem mesecu trudnoće mi je konstatovana hlamidija…

Poštovani, u trećem mesecu trudnoće mi je konstatovana hlamidija, moj lekar mi je prepisao terapiju 2×500 mg Azitromicina. Koliko je moja terapija delotvorna i da li ona ima možda neke neželjene efekte? Koliko prisustvo hlamidije može da utiče i našteti plodu? Šta mi savetujete?
Hvala unapred, zabrinuta trudnica iz Čačka
Poštovana,

Hlamidija predstavlja polno prenosivu bolest čiji je uzročnik bakterija Chlamydia trachomatis. Infekcija ovom bakterijom može da teče podmuklo, bez ikakvih simptoma ili se mogu pojaviti tegobe u vidu peckanja pri mokrenju, pojačan vaginalni sekret i osećaj nelagodnosti u predelu vagine. Kod hlamidijalne infekcije glavna opasnost leži u tome što može biti podmukla, bez simptoma i ukoliko se ne prepozna i ne leči može doći do širenja infekcije ascedentno (naviše) na jajovode, jajnike i matericu.

U prvom trimestru trudnoće hlamdijalna infekcija može da dovede do spontanog pobačaja dok u odmakloj trudnoći može da se širi put ascedentno na plodove ovojke te izazove infekciju plodovih ovojaka ili pak njihovo pucanje i prevremeni porođaj. Prilikom vaginalnog porođaja može doći do infekcije bebe koja dolazi u kontakt sa hlamidijom u porođajnom kanalu majke.

Lečenje se sastoji u primeni antibiotske terapije. Antibiotik Azitromicin koji Vam je propisao Vaš ginekolog spada u grupu makrolidnih antibiotika čija je primena bezbedna u trudnoći, a ujedno je i lek izbora za lečenje hlamidijalnih infekcija.

U sklopu lečenja obavezno je testiranje partnera i njegovo lečenje, kao i uzdržavanje od polnih odnosa tokom lečenja. Preporučuje se retestiranje muškaraca i žena nakon 3 meseca od sprovedene terapije bez obzira na to da li je partner podvrgnut terapiji ili ne.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com