Uklanjanje promena na koži

Ukoliko se primete promene na koži, one zahtevaju pregled. Te promene uključuju i mladeže. Uklanjanje skalpelom se naziva se ekscizija – to je mala hirurška intervencija koja se radi u cilju kompletnog uklanjanja promene na koži. Tokom ekscizije promena – benigna ili maligna, uklanja se u celini, uz uklanjanje i dela zdrave kože oko nje. Radi se u lokalnoj anesteziji.

Lokalni anestetik se ubrizgava u kožu i potkožno tkivo iglom malog prečnika. Koža na mestu i oko promene čisti se gazom natopljenom antiseptičnim rastvorom i prekriva sterilnom kompresom sa otvorom u centru. Ekscizija se vrši hirurškim skalpelom a defekt ostao nakon ekscizije zatvara se šavovima. Uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu. Mesto ekscizije se previje kompresivnim zavojem. Za nekoliko dana od intervencije uklanja se kompresivni zavoj, a konci se vade za 5-14 dana, u zavisnosti od lokalizacije.

Nuspojave ove intervencije mogu biti bol blagog ili umerenog intenziteta, slabo krvarenje za vreme aplikovanja lokalnog anestetika i nakon intervencije kao i ožiljak na mestu intervencije. Retko, može se javiti postoperativno produženo krvarenje, hematom, serom, reakcija kože i potkožnog tkiva na konac, dehiscencija – razilaženje rane, kao i infekcija, kada mogu biti potrebne dodatne terapijske intervencije.

ZAKAŽITE PREGLED

Depilacija

Depilacija

Koji su najčešći razlozi za lasersku epilaciju? Kako izgleda tretman?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com