Ultrazvučni pregled mozga bebe

Detaljan ultrazvučni pregled mozga bebe zove se fetalna neurosonografija. Tokom ovog pregleda se, dobijanjem posebnih preseka mozga, kontroliše rast i razvoj delova mozga – hemisfera, komora, zadnje lobanjske jame, pojedinih unutrašnjih delova moždanih struktura, kao i pregleda kičma. Tokom pregleda se i mere neke strukture, poput širine bočnih moždanih komora, hemisfere, malog mozga…

Postoji mnogo vrsta anomalija mozga i kičme – većina velikih anomalija se može videti pre rođenja, ali postoje i neke koje se razvijaju tokom trudnoće i moguće je da do njihovog razvoja dođe posle perioda trudnoće u kojem je rađen ultrazvučni pregled, posebno ako su posledica krvarenja ili delovanja virusa.

Anomalije lobanje, mozga i kičme mogu biti različitog stepena – od blagih do veoma teških i od toga zavisi i prognoza stanja. U slučaju da se vidi anomalija moždanih struktura, lobanje i kičme, određuje se vrsta, kontroliše da li postoje pridružene anomalije i savetuju dodatna ispitivanja, poput kariotipizacije, snimanja magnetnom rezonancom, određivanja titra nekih virusa i organizuje konsultacija dečjih neurologa i neurohirurga.

ZAKAŽITE PREGLED

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com