Ultrazvuk karotidnih arterija

Šta su karotidne arterije?

Karotidne arterije su krvni sudovi koji se nalaze sa obe strane vrata i nose krv iz srca ka mozgu. Njihovo suženje ili začepljenje povećava rizik od moždanog udara i zato je važno da se kontroliše njihova prohodnost, pogotovo u situacijama kada postoji povećan nivo holesterola u krvi. Unutrašnjost karotida zapuši se naslagama koje čine masnoće, holesterol, kalcijum i druge materije koje se nalaze u krvi i polako se talože na zodpve krvnih sudova. Rana dijagnoza smanjene prolaznosti ili čak zapušenja karotida smanjuje rizik od moždanog udara, uvodjenjem zdrave ishrane, fizičkih aktivnosti, smanjenjem stresa kao i lekovima.

Kada se radi ultrazvuk karotida?

Indikacije su tranzitorni ishemični napadi, povišen pritisak, šećerna bolest, povećan nivo holesterola, porodična istorija moždanog udara ili infarkta, oboljenje koronarnih arterija. Ređe indikacije su pregledi nakon operacija karotida, stanja posle stenta, provera da li postoji tromb.

Kako se radi ultrazvuk karotida?

Ultrazvuk karotida se radi tako što se iznad njih, sa obe strane vrata, stavi određena količina gela koji omogućava bolji pregled i na osnovu protoka ultrazvučnih talasa procenjuje prohodnost krvnih sudova.

Rezultati se dobijaju odmah, na osnovu viđenog protoka. Ultrazvuk karotida može da bude i deo opšteg pregleda kardiologa, uz praćenje stanja holterom EKG ili pritiska, problem sa pritiskom.

[yuzo_related]

ZAKAŽI PREGLED

Trobocitopenija

Trobocitopenija

Šta je trobocitopenija? Koji su simptomi? Kako se leči?

Rak debelog creva

Rak debelog creva

Koji su faktori rizika za rak debelog creva? Koji su simptomi? Kada se savetuje skrinig?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com