Ultrazvuk u drugom trimestru trudnoće

Kada se radi ultrazvuk u drugom trimestru?

Drugi trimestar trudnoće počinje posle 14 nedelja gestacije, a završava se oko 28 nedelja, ali je idealno vreme da se uradi ultrazvuk u drugom trimestru je između 20 i 25 nedelja. Pre toga je beba mala i lako se okreće, a neke od struktura nisu ni dovoljno razvijene da bi se mogle detaljno pregledati. Nakon toga, beba je dovoljno velika i ne može da se okreće lako, tako da bi se dovela u željeni položaj. Ultrazvučni pregled u drugom trimestru je značajno prošireni i mnogo detaljniji nastavak ultrazvučnog pregleda u prvom trimestru.

Šta se sve gleda tokom ultrazvučnog pregleda u drugom trimestru?

Na ultrazvuku u drugom trimestru trudnoće, lekar pregleda sve morfološke strukture – lobanja, mozak, lice, vrat, grudni koš, srce, abdomen, gastrointestinalni trakt, noge, ruke, kičma… Na svakom od delova bebinog tela koji se pregledaju gledaju se detalji. Na licu, na primer, očne duplje, sočiva, profil, gornja i donja usna, prednji deo tvrdog nepca…na rukama nadlaktica, podlaktica – dve kosti, dužina, položaj, obe šake, broj prstića i njihovi delovi… Na mozgu se gledaju hemisfere, unutrašnjost mozga, zadnja lobanjska jama… Još detaljniji pregled bebinog mozga predstavlja fetalna neurosonografija, a još detaljniji pregled bebinog srca predstavlja fetalna ehokardiografija, koje se takođe rade tokom drugog trimestra trudnoće.

Šta se radi ukoliko se na ultrazvučnom pregledu vidi neki problem?

Dalji koraci zavise od toga šta se vidi tokom ultrazvučnog pregleda u drugom trimestru – neke anomalije su česte i bez većih posledica po bebu i majku, neke su teže i zahtevaju dalje korake. Od daljih ispitivanja, u zavisnosti od toga šta je na pregledu viđeno, mogu se raditi još detaljniji, konzilijarni pregledi koji obuhvataju učešće većeg broja stručnjaka, uključujući i dečje hirurge, kardiologe, kardiohiruruge, nefrologe, neurohirurge, a u nekim slučajevima može se raditi kariotipizacija (dijagnostika hromozomopatija) ili pregled magnetnom rezonancom.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten

KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: