gestacijski dijabetes

Uticaj probiotika na smanjenje rizika od gestacijskog dijabetesa

Šta je gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes je poremećaj metabolizma ugljenih hidrata koji se javlja tokom trudnoće kod trudnica čije telo ne uspeva da proizvede dovoljnu količinu insulina koja može da obezbedi normalan nivo šećera u krvi. Bez dovoljno insulina, koji je odgovoran za sprovođenje glukoze u ćelije, telo ne može da metaboliše šećere i ugljene hidrate i u krvotoku se nagomilava glukoza – dolazi do hiperglikemije, povišenog nivoa šećera u krvi. Gestacijski dijabetes obično se dijagnostikuje nakon 24. nedelje trudnoće, mada može i ranije, a prolazi u roku od šest nedelja nakon porođaja.

Žene koje imaju povećanu telesnu masu ili su gojazne imaju povećan rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa. Sa rastom broja gojaznih u celom svetu, raste i broj trudnica kod kojih se razvija gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes može da ima kratkoročne i dugoročne posledice. Kod majke su to visok pritisak, razvoj povećane količine plodove vode – polihidramnion, preeklampsija, rađanje krupnog deteta što zahteva instrumentalni porođaj ili porođaj carskim rezom. Komplikacije kod deteta obuhvataju prevremeni porođaj, distociju ramena pri porođaju, povećanu porođajnu telesnu masu – makrozomiju, pad šećera u krvi, žuticu i respiratorni distres. Dugoročne posledice po majku obuhvataju rizik od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih oboljenja, a kod deteta povećan rizik od šećerne bolesti, gojaznosti i poremećaja lipidnog statusa.

Koji su simptomi gestacijskog dijabetesa?

Ne postoje jasni znaci niti simptomi, a u većini slučajeva i nema nekih značajnijih simptoma. Na gestacijski dijabetes se može posumnjati na osnovu značajnijeg gojenja u trudnoći, ili na osnovu ultrazvučnog nalaza – povećana količina plodove vode, veća procenjena telesna masa bebe… Nekada se otkrije na rutinskoj kontroli nivoa šećera u krvi posle jela, ili ako se na osnovu ultrazvučnog nalaza posumnja na gestacijski dijabetes pa se uradi tzv opterećenje glukozom, oGTT (oralne glucose challenge test), tokom koga se pokažu veće vrednosti nego normalne.

Šta je rešenje?

Kod većine žena sa gestacijskim dijabetesom, uz adekvatnu dijetu, fizičku aktivnost i redovne kontrole, nema opasnosti ni po trudnicu ni po bebu. Savetuje se ishrana sa niskim sadržajem šećera i ugljenih hidrata, kao i kontinuirana i umerena fizička aktivnost, uz redovne kontrole šećera u krvi.

Ispitivane su mnoge metode za prevenciju gestacijskog dijabetesa – od upotrebe metformina, mioinozitola, vitamina D…

Poslednjih nekoliko godina se ispituje uloga mikrobioma creva u regulaciji metabolizma i njegovo modulatorno dejstvo na metaboličke i zapaljenske procese. Mikrobiom creva je skup različitih vrsta bakterija koje se nalaze u crevima i na njega mogu uticati mnogi faktori.

Pokazano je da u trudnoći dolazi do značajnih promena u crevnom mikrobiomu, te su ispitivanja išla u pravcu upotrebe probiotika u smanjenju rizika od pojave gestacijske šećerne bolesti.

Redovno unošenje probiotika je jedan od načina da se poboljša mikrobiom creva, a efekat zavisi od vrste probiotika.

U ishrani se kulture probiotika nalaze u različitim količinama u mlečnim proizvodima – jogurtu, fermentiranoj hrani i nekim sirevima, ali se ne zna koliko zaista probiotici iz hrane utiču na izmenu crvenog mikrobioma i koliki su im biološki efekti. Probiotici se mogu uzimati i u vidu suplementacije, bez poznatih nuzpojava, a njihova upotreba smatra se sigurnom i u trudnoći. Nisu se svi probiotici pokazali podjednako efikasnim. Vrlo je važno u kojoj se dozi probiotici uzimaju, kada se započne sa njihovom primenom, da li se uzimaju redovno, kao i da li se uzimaju zajedno sa antibioticima, što može da im umanji efekat.

U različitim studijama koje su se bavile ovim problemom posebna pažnja data je probiotiku Lactobacillus rhamnosus, a rezultati upućuju na to da redovna upotreba probiotika sa ovom “dobrom” bakterijom smanjuje rizik od povećanja nivoa šećera u krvi i učestalosti pojave gestacijskog dijabetesa. Savremena ispitivanja – studije i meta analize – pokazala su da upotreba probiotika Lactobacillus rhamnosus HN001 povoljno deluje na metabolizam glukoze, te da smanjuje rizik od pojave gestacijske šećerne bolesti, posebno ako se uzima od prvog trimestra. Rizik se može smanjiti i kod žena starije životne dobi, kao i kod onih koje su u ranijim trudnoćama imale gestacijski dijabetes.

U toku trećeg trimestra mikrobiom creva se dodatno menja u pravcu manje raznovrsnosti bakterija, a kod žena sa gestacijskim dijabetesom je raznovrsnost svedena na najmanju meru. Dodatak probiotika Lactobacillus rhamnosus HN001 dovodi do promene sastava i funkcije mikrobioma creva, što kao rezultat ima povećanu osetljivost na insulin i smanjuje rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa.

Gde se nalazi L.rhamnosus?

Suplement Gravidon A, koji sadrži 12 vitamina, 9 minerala, đumbir, aktivni oblik folne kiseline – kvatrefolik, sadrži i odgovarajuću količinu probiotika – Lactobacillus rhamnosus HN001, u optimalnoj dozi od 5 milijardi, koja ako se primenjuje redovno od prvog trimestra do kraja trudnoće, uz sve ostale mere prevencije, utiče na smanjenje rizika od razvoja gestacijskog dijabetesa.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

Bolovi u leđima u trudnoći

Bolovi u leđima u trudnoći

Zašto je bol u donjem delu leđa čest u trudnoći? Da li je bol koji se širi ka nozi opasan? Sme li masaža?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com