Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma – kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi između 11. i 14. nedelje gestacije. Obično se sve invazivne intervencije u cilju kariotipizacije rade nakon skrininga hromozomopatija kada ultrazvuk u prvom trimestru, sa ili bez biohemijskog skrininga u prvom trimestru, odnosno skrining slobodnom ćelijskom DNK pokažu povećan rizik od hromozomopatija.

Amniocenteza se radi tako što se tokom ultrazvučnog pregleda odredi starost trudnoće, pregleda plod, vidi mesto posteljice, nakon čega se odredi mesto gde će se ući u amnionsku šupljinu. Prednji trbušni zid se dezinfikuje u nekoliko navrata, nakon čega se iglom ulazi u amnionsku šupljinu kroz kožu, potkožno tkivo i prednji zid materice. Prvo se aspirira 1 ml plodove vode koja se baca jer su u njemu i majčine ćelije, a potom se uzima 20 ml plodove vode, koja se šalje na citogenetske pretrage. Tokom intervencije može se osetiti neprijatnost, posebno tokom prolaska kroz matericu, te je važno da se bude opušten. Nakon intervencije miruje se izvesno vreme, posle čega se proveri stanje ploda i trudnoće ultrazvukom. Dobije se antibiotik i lek da se smanji rizik od kontrakcija – progesteron, a terapija se nastavlja i nekoliko dana nakon intervencije. Posle intervencije se savetuje mirovanje. Trudnice koje imaju Rh negativni faktor, a otac je Rh pozitivan, dobiće Rh zaštitu nakon intervencije.

Rizici od intervencije obuhvataju pobačaj, infekciju, krvarenje, bolove, temperaturu, oticanje plodove vode. Vrlo retko, tokom obrade može da dođe do rezultata koje nije moguće tumačiti i potrebne su dodatne analize.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?
CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?
Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?
3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com