Vaginalna atrofija

Šta je vaginalna atrofija?

Vaginalna atrofija nastaje kao posledica smanjenih vrednosti estrogena i manifestuje se istanjenim epitelom vagine, koji postaje suv i krt. Najčešće se javlja posle menopauze, a može nastati i nakon hirurškog uklanjanja jajnika iz različith razloga, najčešće karcinoma jajnika ili dojke. Nekada do ovih simptoma dodje i tokom terapije lekovima – poput oralnih kontraceptiva, te nakon zračenja ili hormonalne terapije kod karcinoma dojke.

Kod većine žena sa simptomima vaginalne atrofije simptomi su suvoća vagine, bolni odnosi i bol pri mokrenju. Zbog ove kombinacije simptoma, ovi problemi se zovu zajedničkim imenom – genitourinarni sindrom menopauze (GSM).

Koji su simptomi?

Simptomi mogu biti suvoća i osećaj pečenja u vagini, svrab, otežano mokrenje praćeno pečenjem, ponavljanje urinarne infekcije, oskudno krvarenje nakon odnosa, osećaj suvoće tokom odnosa i bolni odnosi.

Postojanje GSM može povećati rizik od vaginalnih infekcija i urinarnih infekcija.

Koja terapija se preporučuje?

Terapija može biti hormonalna supstituciona terapija u slučajevima kod kojih uzrok nije bio karcinom ili terapija karcinoma, lokalna hormonska terapija ili terapija laserom.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Perimenopauza

Perimenopauza

Šta je i kada počinje perimenopauza? Koji su znaci? Kako se postavlja dijagnoza? Da li treba terapija?

Posledice menopauze

Posledice menopauze

Šta su posledice promene nivoa hormona u menopauzi? Koje su promene na srcu, kostima, koži?

Menopauza

Menopauza

Šta je menopauza? Kada nastaje? Šta je perimenopauza? Koje su posledice menopauze?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com