Vaginitis

Šta je vaginitis?

Vaginitis predstavlja zapaljenje vaginalne sluznice koje se manifestuje karakterističnim tegobama u vidu pojave vaginalnog iscedka, svraba ili bolova.

Najčešći uzroci zapaljenja vaginalne sluznice su različite infekcije kao što su kandidijaza, trihomonijaza i bakterijska vaginoza.

U periodu menopauze, kada je smanjena količina estrogena može doći do razvoja vaginitisa koji je praćen iritacijom osećajem pečenja i suvoće vagine, a koji nije u vezi sa razvojem bakterijske ili gljivične infekcije.

Koji su simptomi pojedinih vrsta vaginitisa?

Vaginalna kandidijaze
Vaginalna kandidijaza predstavlja gljivičnu infekciju vaginalne sluznice koju najčešće uzrokuje gljivica Candida albicans. Za ovu vrstu infekcije karakterističan je vaginalni iscedak beličaste boje, sirastog izgleda, bez mirisa, a najznačajniji simptom koji prati ovu infekciju je izražen svrab.

Bakterijska vaginoza
Bakterijska vaginoza nastaje kada se poremeti ravnoteža između laktobacila i anaerobnih bakterija, koji su normalni stanovnici vagine. Laktobacili imaju ulogu u lučenju mlečne kiseline i održavanju kiselosti vagine i u stanjima kada se njihova koncentracija smanji dolazi do pogodnih uslova za rast i razmnožavanje anaerobnih bakterija. U slučaju bakterijske vaginoze pored pojave karakterističnih simptoma vaginitisa javlja se često sekret koji je veoma neprijatnog mirisa.

Trihomonijiaza
Trihomonijaza spada u seksualno prenosive bolesti koju prouzrokuje Trichomonas vaginalis. Osim seksualnim kontaktom može se preneti i indirektnim putem jer je veoma dugo otporna u spoljnoj sredini. Izaziva tegobe u vidu pojačanog sekreta koji je neprijatnog mirisa kao i pojavu svraba, bolove nakon mokrenja ili neprijatnost nakon seksualnog odnosa. Kod muškaraca se uglavnom javljaju tegobe pri mokrenju a često mogu i izostati simptomi.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnvu anamneze, ginekološkog pregleda i analize briseva koji se uzimanju tokom pregleda.

Kakva terapija se preporučuje?

Terapija je najčešće lokalna, vaginalete shodno utvrdjenom uzročniku, kao i vaginalete širokog spektra. Nastavak terapije mogu biti vaginalni probiotici, koji povećavaju broj laktobacila, važnih u održavanju pH vagine.

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com