Vitiligo

Vitiligo

Šta je vitiligo?

Vitiligo je stanje kod koga koža izgubi boju. Obično se javlja u vidu fleka, koje mogu biti manje ili veće i jasno su ograničene. Najčešće započinje na delovima koji su izloženi suncu, poput lica, ruku, nogu. Može se javiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Stanje nije opasno niti zarazno.

Koji su simptomi?

Simptomi vitiligo su gubitak boje kože u vidu mrlja, ali i gubitak boje kose, trepavica, obrva i brade, promene boje sluzokože.

Koji su uzroci?

Do vitiliga dolazi kada melanociti, ćelije koje stvaraju pigment prestanu da stvaraju melanin.

Uzrok vitiliga nastanka nije poznat, smatra se da može biti genetski, imunološki ili da je posledica stresa. Teško je predvideti sam tok promena– nekada se zaustavi, a nekada napreduje, u nekim slučajevima se može javiti i repigmentacija, a uzrok za tim nije sasvim potvrđen. Zna se da preterano izlaganje suncu, promene u funkciji štitaste žlezde i drugi metabolički problemi mogu dovesti do njegovog pogoršanja.

Preporučuje li se terapija?

Terapija nije potrebna. Većini pacijenata predstavlja estetski problem, te se u ovakvim slučajevima predlažu kamuflažne metode.

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com