Vrtoglavica i glavobolja u trudnoći

Često mi se vrti u glavi kada ustajem. Da li je to opasno?

Vrtoglavica nije opasna ali treba da budete oprezni da ne padnete. Polako ustajte iz sedećeg ili ležećeg položaja i nemojte naglo da krećete – sačekajte da budete sigurni na nogama. Obavezno proverite krvnu sliku.

Imam česte glavobolje, koje nisam imala pre trudnoće. Da li je to opasno i koje lekove smem da pijem?

Glavobolja u trudnoći može da bude posledica izmene hormonskog statusa, ali je ne treba samo olako tome pripisati – mogu biti i znak nečeg veoma opasnog, preeklampsije, poremečaja koji se manifestuje visokim pritiskom, belančevinama u urinu i otocima.

Ako odjednom počenete da dobijate na težini, počne da vam skače pritisak, manje mokrite, otiču vam noge i ruke, dobijete jaku glavobolju praćenu poremećajima vida – svetlacima, zamagljenjem, duplim slikama – ODMAH se javite lekaru!

Ako nemate drugih simptoma i glavobolja u trudnoći je izolovana, svakako i o tome treba da kažete lekaru i da pratite krvni pritisak, ali probajte da se s njom borite.

Terapija je paracetamol, do tri tablete dnevno, pokušajte da zaspite, pijte dosta tečnosti, i neka vam neko izmasira vrat i glavu da se poboljša cirkulacija. Nekda pomaže i tuširanje vrata i lica koje takodje poboljšava cirkulaciju. Ibuprofen ne treba uzimati u drugoj polovini trudnoće.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com