Zatvor

Zatvor se definiše kao tvrda stolica, koja se izbacuje retko i/ili sa poteškoćom. Poželjno je imati dobro formiranu, srednje meku stolicu jednom dnevno. Zatvor koji se povremeno javlja obično nije problem, ali ako se javlja stalno i nije ga moguće rešiti, potrebna su dalja ispitivanja.

Zatvor je često rezultat „lenjog“ debelog creva koje se ne kontrahuje na odgovarajući način i samim tim ne izbacuje stolicu, ili je spastičan i ostaje kontrahovan duže vreme, čime stolica ne može da se kreće. Ređe, zatvor može biti rezultat mehaničke opstrukcije tumorom ili težim slučajem divertikuloze. Zatvor nije retka pojava i u trudnoći, zatim kod upotrebe određenih lekova, hipotireoze (slabije funkcije štitne žlezde), hronične upotrebe lakastiva, putovanja i stresa.

S obzirom na mnogobrojne uzroke zatvora, terapija zavisi od uzroka. Nakon što se isključe ozbljni uzroci, hronični zatvor se obično leči promenom dijete, unošenjem više vlaknaste hrane ili promenama životnih navika.

Opšte preporuke za terapiju zatvora su redovna ishrana, unos veće količine tečnosti – najbolje obične, negazirane vode, izbegavanje gaziranih pića i crnih čajeva, redovna šetnja i vežbanje. Posebno je važno svaki put kada se oseti nagon, otići u toalet i pokušati defekaciju.

U cilju prevencije potrebno je uzimati neprocesiranu hranu bogatu vlaknima. U terapiji se koriste laktuloza i različite vrste laksativa, ali treba izbegavati njihovu hroničnu upotrebu.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: