Zatvor

Zatvor se definiše kao tvrda stolica, koja se izbacuje retko i/ili sa poteškoćom. Poželjno je imati dobro formiranu, srednje meku stolicu jednom dnevno. Zatvor koji se povremeno javlja obično nije problem, ali ako se javlja stalno i nije ga moguće rešiti, potrebna su dalja ispitivanja.

Zatvor je često rezultat „lenjog“ debelog creva koje se ne kontrahuje na odgovarajući način i samim tim ne izbacuje stolicu, ili je spastičan i ostaje kontrahovan duže vreme, čime stolica ne može da se kreće. Ređe, zatvor može biti rezultat mehaničke opstrukcije tumorom ili težim slučajem divertikuloze. Zatvor nije retka pojava i u trudnoći, zatim kod upotrebe određenih lekova, hipotireoze (slabije funkcije štitne žlezde), hronične upotrebe lakastiva, putovanja i stresa.

S obzirom na mnogobrojne uzroke zatvora, terapija zavisi od uzroka. Nakon što se isključe ozbljni uzroci, hronični zatvor se obično leči promenom dijete, unošenjem više vlaknaste hrane ili promenama životnih navika.

Opšte preporuke za terapiju zatvora su redovna ishrana, unos veće količine tečnosti – najbolje obične, negazirane vode, izbegavanje gaziranih pića i crnih čajeva, redovna šetnja i vežbanje. Posebno je važno svaki put kada se oseti nagon, otići u toalet i pokušati defekaciju.

U cilju prevencije potrebno je uzimati neprocesiranu hranu bogatu vlaknima. U terapiji se koriste laktuloza i različite vrste laksativa, ali treba izbegavati njihovu hroničnu upotrebu.

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Ezofagitis

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks

Zašto nastaje refluks? Kako mogu promene načina života da smanje tegobe kod refluksa?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com