Životinje i trudnoća

Mačke i psi

Mačke i psi su najčešći kućni ljubimci i ne treba ih se odreći zbog trudnoće, ali treba preduzeti odredjene mere zaštite.
Najopasnija infekcija koja se može dobiti od mačke je toksoplazmoza, a dobija se od parazita koje mačke dobiju ili od drugih mačaka, iz njihove stolice, ili tako što jedu živo meso. One je dalje šire svojom stolicom, tako da je veoma važno da trudnica ne čisti mačji izmet nezaštićena bez rukavica, kao i da izbegava da jede živo meso.

Infekcija ne mora da ima posledice na majku, ali na bebu može, posebno ako je majka nikad nije imala, a zarazi se prvi put na početku trudnoće. Izbegavajte da sami čistite za svojom mačkom, nemojte je mnogo ni maziti tokom trudnoće, a ako morate vi da čistite njenu kutiju, radite to sa rukavicama.

Domaće životinje

Rad sa životinjama može nositi odredjene opasnoti – može doći do infekcije tokspolazmozom, listerijom i hlamidijom tokom rada sa ovcama, posebno tokom muže ili pomaganjem oko jagnjenja. Pokušajte da, ako radite sa životinjama tokom trudnoće, izbegavate navedene aktivnosti, a ako dolazite u dodir sa njima, uvek nosite zaštitnu odeću, rukavice i ne zaboravite da svaki put posle toga operete ruke.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: