Žuljevi

Žuljevi su tanki ali čvrsti slojevi kože koji se stvaraju kada se koža želi zaštiti od trenja i pritiska, uglavnom kod korišćenja neadekvatne obuće i visokih potpetica, vršenja određenih poslova i sviranja nekih instrumenata. Najčešće se stvaraju na tabanima, prstima šake i stopala, mogu biti manje ili više ispupčeni, nekad su osetljivi i bolni, a moguće je i na tom mestu izgubiti osećaj. Koža na tim mestima može promeniti boju. Faktori rizika su postojanje egzostoza na kostima”čekićasti” prsti, deformiteti stopala i nenošenje zaštitne odeće na rukama pri radu.

Lečenje se sastoji od izbegavanja ponavljanog trenja i pritiska na mestu gde se razvija žulj, korišćenja adekvatne obuće i zaštitnih sredstava, kao i ortopedskih uložaka.

Ako ove mere nisu dovoljne, žuljeve je moguće postepeno uklanjati istanjivanjem naslaga skalpelom, te korišćenjem hemijskih sredstava sa salicilnom kiselinom, a ukoliko dođe do infekcije mogu se nanositi lokalni antibiotici.

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com